Kapelski planinarski put

Članovi HPD Vihora i HPD Kapele uspostavili su krajem 70-tih godina prošlog stoljeća Kapelski planinarski put kao planinarsku obilaznicu koja prolazi planinskim krajevima Velike Kapele od Tuka u Gorskom Kotaru do Klenovice na obali Jadranskog mora. Koordinacija održavanja puta i briga o većini planinarskih objekata na putu povjerena je Odboru Kapelskog planinarskog puta kojeg čine članovi HPD Vihor, HPD Kapela i PD Izletnik (od 2018. umjesto PD INA-Bjelolasica).

OBJAVLJENO NOVO IZDANJE PUTNOG VODIČA I DNEVNIKA KAPELSKOG PLANINARSKOG PUTA

 

 

IZ PREDGOVORA PRVOM IZDANJU PUTNOG VODIČA I DNEVNIKA 1979. GODINE

Kapelski planinarski put plod je neizmjerne ljubavi njegovih graditelja prema goranskim ljepotama, posebice prema Bijelim stijenama. Nezaboravni trenuci što smo ih toliko puta proživjeli dočekujući izlazak sunca ili ispraćajući sunce s vrha Bijelih stijena, naveli su nas na pomisao da pođemo u nepoznate gudure i prema nepoznatim vrhuncima. Kada bi sunce izašlo i jutarnjim zrakama obasjalo obzorje pred nama, naš pogled šarao bi nepoznatim predjelima, sve tamo do naočitog grebena Velebita. I opet, kad je sunce zalazilo, gubila bi se u daljini nepregledna planina izgubljena u sumaglici. To nas je mamilo i zvalo.

Već prvi koraci u nepoznato uzbudili su našu maštu, tako da smo zamišljeni kružni put usmjerili prema uvijek privlačnom Jadranu. Kad se tome doda spoznaja kako se zapravo malo, s planinarskog stajališta, zna o Velikoj Kapeli, naša ideja se pretvorila u želju i, naposljetku, u ovo djelo koje je pred vama.

Nismo imali namjeru posvetiti se Velikoj Kapeli sa znanstvenog gledišta, već jedino i isključivo s planinarskog. Željeli smo da dugogodišnjoj povijesti hrvatskog planinarstva dodamo još jedan put kojim će sadašnje i buduće generacije kročiti, diveći se ljepotama naše lijepe domovine. Misleći tako, imali smo posebno na umu da će budući posjetilac KPP-a, osim neizmjernih prirodnih ljepota što ih pružaju Bijele, Samarske i Kolovratske stijene, upoznati i ne manje zanimljivu povijest toga kraja, sve tamo od tvrdih Frankopanskih gradina srednjeg vijeka do Matić poljane naših dana. Taj predio je velika povijesna vjetrometina, koja u znanosti još nije dobila mjesto koje joj pripada. Ako naš put posluži tome cilju i navede planinare erudite i znanstvenike da s aspekta svojih disciplina prouče povijest, zemljopis, prirodopis i ljude ovoga kraja, bit ćemo zadovoljni i ponosni.


KAPELSKI PLANINARSKI PUT

Želimir Kantura, Zoran Gomzi

PUTNI VODIČ I DNEVNIK
(VIII. promijenjeno izdanje)
Zagreb, 2020.

KPP Putni vodič (1. dio)
KPP Putni vodič (2. dio)
KPP Putni vodič (3. dio)