Kratka povijest

Hrvatsko planinarsko društvo Vihor iz Zagreba, osnovano je 23. rujna 1969. godine. Idejni začetnik i prvi predsjednik društva bio je Alfred (Fred) Židan (1929. – 2006.). Društvo su činili tada mladi planinari iz raznih planinarskih društva, sa visokim zahtjevima: visokogorsko planinarenje, orijentacijsko takmičenje, alpinizam u zaleđenoj i suhoj stijeni, organizacija društvenih izleta, visokogorsko skijanje, planinarske obilaznice (naročito Velebit), pretplata i pisanje članaka za Hrvatski planinar, markiranje putova i održavanje domova, fotografiranje.

Od svog osnutka do danas, društvo se je financiralo od članarine, a početna sredstva namicala su se od elitnih članova sa deseterostrukom članarinom. Prvi sastanci održavali su se u stanu prvog predsjednika, zatim u Basaričekovoj ulici, a danas u Prilazu Gjure Deželića 31.

U svojoj povijesti HPD Vihor imao je alpinističku sekciju,  sekciju “Vihor – Schweiz”,  sekciju mladih, sekciju za turno skijanje i društvene sekcije.

Značajni uspjesi društva su ekspedicija u Tursku i Perziju (Ararat 5165 m, Ergies 4156 m), u 1970. godini, Mont Blanc, Matterhorn, zatim Kilimanjaro, zimski prolaz skijama duž Velebita, Toubkal u V. Atlasu i drugi.

U Gorskom Kotaru, markiran je “Vihoraški put”, članovi društva sudjelovali su u osmišljavanju i izgradnji Kapelskog planinarskog puta, Ankine kuće na Viništu, skloništa na Bjelolasici, Dulibi, Zelena kuće i nadstrešnice na Okruglici.

 

 

Krajem 2019. godine društvo je obilježilo 50. obljetnicu svoga osnivanja i djelovanja prigodnom svečanošću i objavom jubilarne knjige HPD Vihor 1969. – 2019.